رشته مهندسی صنایع، طیف گستردهای از دانشها و مهارتها است که لازمه طراحی و بهبود فرآیندها در صنعت، مدیریت افراد و سایر امور مربوط به صنایع گوناگون هستند. عدم وجود مهندسین صنایع در هر صنعتی، میتواند باعث افت راندمان کاری و تحمیل شدن هزینههای زیادی به آن شود.
اگر رشتههای گوناگون مهندسی همچون مهندسی برق، مکانیک، کامپیوتر، عمران، مواد، شیمی و غیره را همچون مصالح ساختمانی در نظر بگیریم که ساختمان صنعت کشور را میسازند، رشته مهندسی صنایع همچون مادهای چسبناک است که این مصالح را به یکدیگر چسبانده و باعث میشود تا ساختمان صنعت بتواند با استحکام زیاد سرپا بایستد؛ در اصل مهندسی صنایع بین رشتههای مختلف مهندسی ارتباط ایجاد کرده و درک و فهم متقابل آنها از یکدیگر را میسر میسازد.
این رشته برای افرادی مناسب است که علاقهمند به مباحثی همچون مدیریت، مالی و اقتصادی، کنترل تولید و موجودیها، کنترل پروژههای بزرگ، برنامهریزی و مدیریت واحدهای صنعتی (بزرگ و کوچک) هستند و به طور کلی تمایل دارند در طراحیها و بهینهسازیهای ممکن در صنایع گوناگون دخیل باشند. اینگونه بهینهسازیها توسط مهندسین صنایع در حوزههای گوناگونی مانند منابع انسانی، فرآیندهای کاری، کاهش ضایعات تولید، بهبود کیفیت تولید، بهبود زمانبندیها، طراحی سیستمها و بهبود کارکرد و اثربخشی آنها صورت میگیرد.
مباحث درس حساب دیفرانسیل و انتگرال (حسابان) در رشته مهندسی صنایع به صورت بسیار پیشرفتهتر با دروسی همچون ریاضی 1، ریاضی 2، محاسبات عددی و غیره دوباره وجود خواهند داشت؛ همچنین این مباحث، پایه دروس بسیار مهمی در رشته مهندسی صنایع هستند که از جمله آنها میتوان به آمار و احتمالات مهندسی، تحقیق در عملیات 1 و 2 و اکثر دروس تخصصی این رشته که نیازمند مباحثی همچون توابع، حد و پیوستگی، مشتق، انتگرال، انتگرال دوگانه و سهگانه و غیره هستند، اشاره داشت.
درس جبر خطی نیز به صورت بسیار پیشرفتهتر در رشته مهندسی صنایع وجود دارد و پایه دروس بسیار مهم آن، مانند تحقیق در عملیات 1 و 2 است. ناگفته نماند که مباحث ریاضیات گسسته و احتمال هم در دروس آمار و احتمالات مهندسی، مبانی برنامهنویسی و… دوباره تکرار میشوند.
اکثر مباحث فیزیک دبیرستان همچون الکتریسیته، مغناطیس، مکانیک، ترمودینامیک و… به شکل بسیار پیشرفتهتر و در قالب دروسی همچون فیزیک 1، فیزیک 2، استاتیک، مقاومت مصالح، مبانی مهندسی برق و… وجود دارند. ضمناً، تقریبا تمامی مباحث شیمی دبیرستان باید در قالب دروسی همچون شیمی 1، علم مواد و… به شکلی بسیار کاملتر مورد مطالعه قرار گیرند.
در پایان لازم است یادآور شویم که دروس عمومی مانند فارسی، زبان انگلیسی و دروس گروه معارف اسلامی نیز در رشته مهندسی صنایع وجود دارند و دانشجویان بایستی حدود 24 واحد از آنها را همانند دیگر رشتههای مهندسی بگذرانند.
در ادامه به گرایشهای گوناگون رشته مهندسی صنایع پرداختهایم و هر یک از آنها را به صورت مختصر و مفید معرفی کردهایم.
مهمترین دروس دانشگاهی رشته مهندسی صنایع عبارت هستند از:
عمدهترین مشاغل و صنایعی که یک فارغ التحصیل رشته مهندسی صنایع میتواند در آنها مشغول به کار شود، عبارت هستند از:
رشته مهندسی صنایع از جمله رشتههای تحصیلی است که بازار کار متنوع و گستردهای دارد و به موارد جزئیتر پیرامون این موضوع در پاسخ سوال قبل اشاره شد. همچنین بازار کار در هر شرایطی به تعداد قابل قبولی مهندس صنایع نیاز دارد، زیرا اموری همچون ارزیابی اقتصادی، مدیریت پروژهها، طراحی و بهینهسازی فرایندها و سیستمها و مواردی دیگر از این دست، از جمله اموری محسوب میشوند که در هر شرایطی مورد نیاز صنایع گوناگون هستند.
گفتنی است، حقوق و مزایای ماهانه دریافتی فارغ التحصیلان این رشته در سال 1398، بسته به میزان مسئولیت کاری، میزان مهارت، سابقه کار، صنعت، محل کار و… از 15 میلیون ریال تا حتی بیش از 500 میلیون ریال است.
مهندسی صنایع در ایران در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری قابل ادامه دادن است که گرایشهای کارشناسی ارشد و دکتری آن کمی قبلتر در پرسشی جداگانه شرح داده شدند. بهترین دانشگاههای ایران برای تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشته مهندسی صنایع، دانشگاههای صنعتی شریف، علم و صنعت ایران، دانشگاه تهران، صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک)، تربیت مدرس، صنعتی اصفهان و صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی هستند.
با توجه به اینکه مهندسی صنایع بیشتر در دانشگاههای کشورهای ایالات متحده آمریکا و کانادا وجود دارد و بهترین دانشگاههای جهان در این رابطه در این دو کشور قرار دارند، اکثر افرادی که علاقهمند به ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع در خارج از ایران هستند، به این دو کشور مهاجرت میکنند.
عدهای هم به کشورهای اروپایی مانند فرانسه، بلژیک، انگلستان و یا کشورهای خاور دور همچون سنگاپور، چین، ژاپن، کره جنوبی و سایر کشورها مانند هندوستان، افریقای جنوبی و برزیل جهت ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع مهاجرت میکنند. در این کشورها، دانشگاههایی دارای رشته مهندسی صنایع و یا رشتههای مشابه مهندسی صنایع، حهت ادامه تحصیل در دورههای کارشناسیارشد و یا دکتری هستند.
مدیک تز سامانه برتر مشاوره رساله پزشکی
با مدیریت تز آنلاین
تلفن های تماس : 09353132500 و 09199631325