علوم به صورت کلی به دو قسمت تقسیم میشوند:
علوم پایه: که شامل مواردی مانند ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی است را به علومی میگویند که نقش مادر را برای علوم غیر پایه بازی میکنند و هر کشوری که در این علوم سرمایهگذاری کند میتواند پس از چند سال ادعا کند که علوم در آن کشور از پایه خوبی برخوردار هستند.
بگذارید مثالی بزنیم تا مطلب بهتر جا بیافتد. درختی را در نظر بگیرید. هر چقدر تنه این درخت قویتر و ریشه آن محکمتر باشد در مقابل باد و طوفان مقاومتر است و در فصل برداشت میوههای خوبی را به بار مینشاند. اما اگر تنه و ریشه مناسبی نداشته باشد نمیتوان از آن انتظار داشت که مقاوم باشد و میوههای خوبی را بدهد. علوم پایه نیز به مثابه همین تنه درخت هستند و علوم غیر پایه که در بند بعدی توضیح داده میشوند نیز میوههای همین درخت شمرده میشوند.
اگر کشوری دارای زمینه قوی در علوم پایه باشد، آن کشور از نظر علمی پیشرفته میشود و میوههای خوبی به بار مینشاند. رشته فیزیک نیز یکی از علوم پایه است که در میان سایر علوم از اهمیت خاصی در طول تاریخ برخوردار بوده است. این علم، دانشی است که با مفاهیم طبیعت سر و کار دارد و به چرایی پدیدههای طبیعت در قالب معادلات ریاضی میپردازد. بالطبع این رشته سختیها و لذتهای خاص خود را دارد و بیشتر مناسب کسانی است که مشتاق مطالب اصولی و منطقی هستند و از حس کنجکاوی خوب و هوش و پشتکار مناسب برخوردارند و به محاسبات ریاضی علاقه مضاعفی دارند.
علوم غیر پایه: تمامی رشتههای مهندسی مرتبط با علوم پایه، مثلا از مهندسی معماری تا مهدسی معدن و یا از مهندسی کامپیوتر تا مهندسی پزشکی را در بر میگیرد. همانطور که در بخش مرتبط به علوم پایه گفته شد، اینها همان میوههای علوم پایه هستند و اگر کشوری بخواهد دارای مهندسین توانا باشد، باید علوم پایه را بخوبی گسترش دهد و آنها را از طریق رشتههای مهندسی کاربردی کند.
همانطور که در پاسخ به پرسش قبلی توضیح داده شد، رشته فیزیک به محاسبات ریاضی وابسته است، از همین رو داشتن پایه قوی در دروسی که در ادامه آمدهاند میتواند به موفقیت در این رشته کمک قابل توجهی کند.
این رشته در دوره کارشناسی دارای گرایش خاصی نیست و فقط تحت عنوان نام فیزیک ارائه میشود. البته یک گرایش بنام دبیری فیزیک نیز وجود دارد و مخصوص کسانی است که علاقه به دبیر شدن در این رشته در دبیرستانها دارند که فقط در دانشگاه فرهنگیان یا شهید رجائی ارائه میشود. اما گرایشهای مختلفی که در دوره کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میشوند، عبارتند از:
مهمترین دروس دانشگاهی رشته فیزیک عبارت هستند از:
برخی از کلیدیترین مشاغلی که یک فارغ التحصیل رشته فیزیک میتواند در آنها مشغول به کار شود عبارت هستند از:
فیزیک یکی از رشتههای مهم به حساب میآید و پیدا کردن کار، بستگی به هدف فرد کارجو و فارغ التحصیل این رشته دارد. اگر هدف دبیری باشد بعد از فارغ التحصیلی میتوانید در آموزش و پرورش استخدام شوید، اما اگر دوست دارید که در صنعت وارد شوید، این مسئله بستگی زیادی به دانشگاهی که در آن تحصیل کردهاید خواهد داشت، زیرا معمولا کارفرمایان بیشتر به دانشگاههای خوب و دارای سطح علمی بالا اهمیت میدهند.
فیزیک از دو شاخه کلی نظری و عملی تشکیل شده است. در شاخه نظری، بیشتر توصیه میشود که تا مقطع کارشناسی ارشد و حتی دکتری ادامه تحصیل داده شود زیرا دانشگاههای ایران از جهت نظری در وضعیت خوبی به سر میبرند؛ ضمناً گرایشهای این شاخه نیز در پاسخ به پرسشهای قبلی این مطلب شرح داده شدند. برای ادامه تحصیل نیز میتوان به پژوهشگاه دانشهای بنیادی (IPM)، دانشگاه شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تبریز، دانشگاه فردوسی و… اشاره کرد. البته ناگفته نماند در سوی دیگر در شاخه عملی به دلیل وجود تحریمها و پرخرج بودن وسایل آزمایشگاهی، توصیه به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر از کارشناسی نمیشود.
توصیه کلی بر این است که در مقطع دکتری جهت ادامه تحصیل در خارج از کشور اقدام شود، هر چند میتوان برای دوره کارشناسی ارشد نیز در این رابطه اقدام کرد.
اگر قصد دارید در مقطع دکتری، در خارج از کشور ادامه تحصیل دهید، جهت اخذ پذیرش از دانشگاههای خوب لازم است که از نمرات مطلوب و سابقه پژوهشی مناسبی برخوردار باشید. یعنی اینکه شما باید دارای پایاننامه قوی در مقطع کارشناسی ارشد باشید و همچنین حداقل یک مقاله خروجی از پایاننامه نیز دارا باشید. علاوه بر اینها باید حتما به یک یا دو نرم افزار کاربردی مانند متلب، پایتون، متمتیکا و یا میپل مسلط باشید.
کشورهای آمریکا، کانادا و برزیل در قاره آمریکا و کشورهای انگلستان، آلمان، فرانسه و ایتالیا در قاره اروپا و کشورهای ژاپن و هند در قاره آسیا و کشورهای استرالیا و نیوزلند در قاره اقیانوسیه دارای دانشگاها و مراکز پژوهشی خوبی در این زمینه هستند. البته توصیه میشود برای ادامه تحصیل در دانشگاههای تراز اول این کشورها اقدام کنید، زیرا تمامی آنها دارای دانشگاههای ضعیف با سطح علمی پائین نیز هستند؛ بدیهی است که بهترین راه برای پیدا کردن لیست دانشگاههای تراز اول کشورهای خارجی در زمینه فیزیک نیز لیست درج شده در سایت وزارت علوم است.
لازم است در پایان یادآور شویم، افرادی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند باید دارای مدرک زبان آیلتس باشند.
مدیک تز سامانه برتر مشاوره رساله پزشکی
با مدیریت تز آنلاین
تلفن های تماس : 09353132500 و 09199631325