مدیریت صنعتی، همانطور که از عنوانش مشخص است به مدیریت امور مختلف در صنعت میپردازد. بنابراین لازم است طیف گستردهای از دانشها، مهارتهای لازم برای طراحی و بهبود فرآیندها و مدیریت افراد و امور مربوط به صنایع گوناگون را در بر گیرد.
همانطور که در تعریف کلی مدیریت آمده است، مدیریت یعنی توانایی کار با و به وسیله افراد و منابع سازمانی؛ بنابراین کار و وظیفه یک مدیر در اصل بررسی کل سازمان و هدایت افراد و منابع آن به سمت اهداف و آرمانهای سازمانی است. از آنجایی که مدیران هم با افراد و هم با دیگر منابع سازمانی در ارتباط هستند، مسلما نیازمند طیف وسیعی از مهارتها خواهند بود.
شاید شما نیز شنیدهاید که گفته میشود مشکل اصلی بسیاری از سازمانها مشکل مدیریتی است. هر چند این گفته بسیار کلی محسوب میشود و نیاز به موشکافی بیشتری دارد، اما خود نشان دهنده اهمیت مباحث مدیریتی است.
رشته مدیریت، به خصوص رشته مدیریت صنعتی برای افرادی مناسب است که ضمن علاقه به کار و ارتباط با منابع انسانی سازمان، علاقهمند به مباحثی همچون مدیریت و اداره کسب و کارها، مدیریت منابع مالی و اقتصادی، مدیریت و کنترل تولید و موجودیها، مدیریت و کنترل پروژههای کوچک و بزرگ، برنامهریزی و هدایت واحدهای صنعتی، تجاری و خدماتی و غیره هستند. لذا برخورداری از روابط عمومی قوی در این رشته بسیار با اهمیت است.
لازم به ذکر است که رشته مدیریت صنعتی ضمن تشابه بسیار زیاد با رشته مهندسی صنایع، دارای تفاوتهایی نیز با آن هست. از جمله اینکه تا حدود نیمی از دروس این دو رشته با هم مشابه هستند، اما رشته مدیریت صنعتی بیش از هر چیز به مباحث انسانی و روابط بین افراد و نحوه هدایت آنها برای دستیابی به بهروهوری بیشتر در صنعت میپردازد، در حالی که تاکید اصلی رشته مهندسی صنایع بر مسائل کمی و تولیدی و بهینهسازی آنها است. به عبارت دیگر در رشته مدیریت بیش از هر منبع دیگری به منابع انسانی سازمان توجه میشود.
از آنجایی که تمامی گروههای تحصیلی (علوم تجربی، ریاضی، انسانی و …) امکان انتخاب رشته مدیریت صنعتی در دانشگاه را دارند، مسلما بسته به رشته افراد در دبیرستان، برخی از دروس آن دوره مجددا مرور و تکرار خواهند شد. گفتنی است که دروس زیر از بین دروس دبیرستان، در رشته مدیریت صنعتی کاربرد بیشتری دارند:
مباحث مرتبط با دروس ریاضی و آمار در این رشته بسیار حائز اهمیت هستند؛ با توجه به اینکه رشته مدیریت صنعتی با بهبود مسائل انسانی، مالی، فنی و در کل مسائل سازمانی، صنعتی و یافتن بهترین شیوه کار در ارتباط است، مسلما نیازمند آشنایی با مباحثی همچون توابع، دستگاه معادلات، ماتریسها، جبر خطی، حد و پیوستگی، مشتق، انتگرال، آمار و احتمال و غیره است.
درس زبان انگلیسی و توانایی مطالعه و درک متون مرتبط با رشته مدیریت صنعتی دارای اهمیت بسیار زیادی است و روز به روز نیز بر این اهمیت افزوده میشود. دروس عمومی دیگر مانند زبان فارسی و دروس گروه معارف اسلامی نیز در این رشته وجود دارند که دانشجویان بایستی حدود 20 واحد از آنها را همانند دیگر رشتههای دانشگاهی بگذرانند.
آشنایی با کامپیوتر و کاربرد آن در مدیریت نیز از دروس بسیار مهم و کاربردی جهت پیشرفت در این رشته تحصیلی محسوب میشود. دروس مربوط به اقتصاد نیز از دروس پایه رشته مدیریت صنعتی محسوب میشوند و در قالب اقتصاد خرد و کلان ارائه خواهند شد.
مباحث روانشناسی و ارتباط با افراد در رشته مدیریت صنعتی بسیار پرکاربرد هستند و در نهایت دروس حسابداری و حسابداری صنعتی نیز به ترتیب از دروس پایه و تخصصی این رشته محسوب میشوند.
در فهرستی که در ادامه آمده است به صورت مختصر و مفید به گرایشهای گوناگون مدیریت صنعتی پرداختهایم:
در ادامه به مهمترین دورس دانشگاهی رشته مدیریت صنعتی پرداخته شده است. این دروس عبارت هستند از:
فارغ التحصیلان رشته مدیریت صنعتی در زمینههای گوناگونی میتوانند مشغول به کار شوند که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
رشته مدیریت صنعتی از جمله رشتههای تحصیلی است که بین رشتهای محسوب شده و بازار کار متنوع و گستردهای دارد. این امر با توجه به طیف مشاغل اشاره شده در بالا برای این رشته نیز مشخص است. در عین حال با توجه به طیف وسیعی از مهارتها که افراد در رشته مدیریت صنعتی فرا میگیرند، قادر خواهند بود وظایف متعددی را برعهده گرفته و با توجه به توانایی و دانش خود آنها را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
حقوق و مزایای ماهانه دریافتی فارغ التحصیلان این رشته در سال 1398، بسته به نوع شغل و میزان مسئولیت کاری، مهارت، سابقه کار، صنعت، محل کار و غیره از 15 میلیون ریال تا حتی بیش از 500 میلیون ریال است.
این رشته در ایران در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز ارائه میشود و گرایشهای کارشناسی ارشد و دکتری آن عبارتند از:
بهترین دانشگاههای ایران برای تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری برای رشته مدیریت صنعتی، دانشگاههای تهران، شهید بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی، مدرس، شیراز، اصفهان، یزد، قم، بوشهر، مازندران و غیره هستند.
رشته مدیریت جزء رشتههای پر متقاضی برای تحصیل در خارج از کشور است؛ بر اساس بررسیهای صورت گرفته در سال 2019 (+)، 10 مورد از بهترین دانشگاهها جهت ادامه تحصیل در رشته مدیریت صنعتی همراه با نام دانشگاه و کشور مربوطه در ادامه معرفی شدهاند:
مدیک تز سامانه برتر مشاوره رساله پزشکی
با مدیریت تز آنلاین
تلفن های تماس : 09353132500 و 09199631325